Zdravljenje paradontoze

Poškodbe pa je mogoče preprečiti, če bolezen zdravimo zgodaj in potem vzdržujemo ustrezno ustno higieno

Paradontoza je bolezen obzobnih tkiv. Zaradi blagih simptomov ob nastopu je pogosto ne jemljemo dovolj resno. Pomembno je, da bolezen zdravimo zgodaj!

Zdravljenje gingivitisa

V kolikor so vaše dlesni vnete, obzobna kost pa ni prizadeta, je zdravljenje enostavno. Potrebno je odstraniti zobni plak in zobni kamen, spolirati zobe, temu pa sledi redna in temeljita ustna higiena doma s pomočjo zobne ščetke in zobne nitke. Po potrebi vam bomo priporočili še uporabo kakšnega dodatnega preparata ali pripomočka. Običajno se po taki terapiji stanje dlesni v nekaj tednih povsem popravi.

Pomembno je, da nato vzdržujete redno in temeljito ustno higieno sami doma vsak dan, enkrat do dvakrat na leto pa priporočamo tudi obisk pri naši ustni higieničarki, ki bo s profesionalnimi pripomočki poskrbela, da vaše dlesni ostanejo zdrave še naprej, vaš nasmeh pa svež in bleščeč.

Kot dodatna preventiva ter za večjo gladkost zob in belino vašega nasmeha lahko vaše zobe premažemo s posebnim silicijevim premazom (PerioShine), ki na površini zob ustvari tanko gladko oblogo, ki otežuje zobnemu plaku, da bi se prijemal na vaše zobe, zobem pa spet povrne mladostni sijaj in belino!

Zdravljenje paradontitisa

V kolikor je že prišlo do izgube kosti okoli zob, je potrebno natančno zabeležiti obstoječe stanje. S pomočjo parodontalne sonde nežno izmerimo globino obzobnega žepka na več mestih okoli vsakega zoba, kar nam pomaga oceniti stopnjo napredovanja bolezni. Kasneje nam bodo ti podatki služili tudi za primerjavo, da lahko ocenimo uspešnost zdravljenja.

Zdravljenje prav tako začnemo s temeljito odstranitvijo plaka in zobnega kamna, kar pa je zaradi že napredovane bolezni navadno težje in bolj zamudno. Včasih je potrebna uporaba lokalnega anestetika. Pri generalizirani obliki parodontalne bolezni je običajno potrebnih več obiskov, predno dosežemo željeno stanje. S souporabo laserja in raznih medikamentov smo pri zdravljenju v večini primerov uspešni. Pri napredovanih oblikah bolezni je včasih potrebno tudi kirurško zdravljenje.

Namen terapije je ustaviti napredovanje parodontalne bolezni in ustvariti stanje, ki omogoča natančno vsakodnevno ustno higieno doma. Vzdrževanje temeljite ustne higiene je namreč bistvenega pomena, da preprečimo ponovitev bolezni.

Lasersko zdravljenje parodontalne bolezni

Naša ordinacija je opremljena z najsodobnejšo lasersko opremo, ki omogoča neboleče izvajanje posegov, kar do sedaj še ni bilo mogoče.

Naši zdravniki so opravili vsa potrebna šolanja za varno delo z laserji, svoje paciente pa razvajajo z vrhunsko lasersko tehnologijo že od leta 2006. Laser uporabljamo tako za delo na trdih tkivih (zobje in čeljustna kost) kot za delo na mehkih tkivih (dlesni in sluznice). Poleg natančnosti je ena glavnih prednosti dela z laserjem brezbolno delo in biostimulacija ter sterilizacija tkiv.

S pomočjo znanja in najsodobnejše tehnologije je danes tudi parodontalna bolezen postala premagljiva! Za boj proti parodontozi uporabljamo ErCr:YSGG laser z 2780nm valovne dolžine ter diodni laser iLase valovne dolžine 940nm.

S pomočjo dentalnega laserja je mogoče parodontalno bolezen pozdraviti in se tako v velikem številu primerov ogniti potrebi po operativnem posegu! Laser namreč omogoča, da z njegovo energijo prodremo globoko v obzobne žepke in tam uničimo bakterije, ki so povzročitelji parodontalne bolezni. Tako na varen in učinkovit način steriliziramo obzobne žepke, hkrati pa laser na obzobna tkiva (kost, dlesen in pozobnico) deluje biostimilativno, kar pospeši in izboljša regenerativne procese. S pomočjo znanja in najsodobnejše tehnologije je tudi parodontalna bolezen postala premagljiva! Za boj proti parodontozi uporabljamo Er-YSGG laser z 2780nm valovne dolžine ter diodni laser iLase valovne dolžine 940nm.

Kirurško zdravljenje parodontoze

Reženjska operacija

Kadar se globina žepkov kljub konzervativni terapiji ne zmanjša, dlesni pa kljub terapiji in ustrezni higieni še naprej krvavijo, je potreben korak naprej. Reženjska operacija je poseg, s katerim na kirurški način korigiramo globino obzobnih žepkov, odstranimo vneto dlesen ter nekrotično kost, kostne žepke pa po potrebi zapolnimo z umetno kostjo (biomaterial).

S pomočjo vodene kostne regeneracije tako skušamo dograditi kost na mestih, ki jih je parodontalna bolezen prizadela. Na tak način zmanjšamo globino obzobnih žepkov ter vzpostavimo pogoje, ki omogočajo ustrezno ustno higieno ter ohranjajo parodontalno zdravje. Vašim zobem tako podaljšamo življenjsko dobo, z eliminacijo kroničnega vnetja pa izboljšamo pogoje tudi za splošno zdravstveno stanje vašega organizma.

Simptomi, na katere moramo biti pozorni

Pogosta vprašanja

Ljudje se premalokrat zavedajo posledic, ki jih povzroči paradontoza in se tako preveč lahkomiselno odpovejo svojim zobem. Paradontoza je najpogostejši vzrok za izpadanje zob.

Eden od pomembnih razlogov za takšno razmišljanje je, da so se v zobozdravstvu skozi čas razvili številni načini nadomeščanja manjkajočih zob in so zato ljudje prepričani, da se vsak zob lahko zelo preprosto nadomesti.

Nobena od protetičnih rešitev ne reši problema manjkajočih zob za vedno in ne nazadnje, nadomeščanje manjkajočih zob ni ravno poceni.

V ustih živi na milijone bakterij, ki se ob nepravilni ustni higieni hitro razmnožujejo. Na zobeh se začnejo nabirati mehke zobne obloge oziroma plak.

Če teh oblog redno in temeljito ne odstranjujete, se počasi mineralizirajo. Spremenijo se v trde zobne obloge ali zobni kamen, ki je idealno gojišče za bakterije, predvsem zato, ker ga ne morete odstraniti sami. Nanj pa se nove zobne obloge nabirajo še lažje.

Beseda paradontoza v prevodu pomeni okoli zoba. In tam se paradontoza tudi začne. Zob je v čeljust pritrjen z obzobnimi tkivi, ki jih sestavljajo dlesen, zobni cement, pozobnica in čeljustna kost.

Zobne obloge se najraje nabirajo na stiku med zobom in dlesnijo. V zobnem žepku med dlesnijo in zobom se prekomerno razmnožujejo bakterije, ki izločajo strupe. Organizmu se zaradi prevelike količine bakterij poruši obrambna sposobnost in tako pride do vnetja, ki sprva zajema le dlesni in ga imenujemo gingivitis. Do vnetja dlesni lahko pride zelo hitro, že ob nekajdnevni opustitvi ustne higiene.

Kronično vnetje obzobnih tkiv, ki traja več let, vodi v parodontozo. Zato morate narediti vse, da ne pride do akutne oblike bolezni.

Akutno stanje nastopi, ko bolezen poleg dlesni začne uničevati tudi druge strukture ob zobu. Dlesni začnejo odstopati, sčasoma začnejo izpadati zobje drug za drugim, čeprav so popolnoma zdravi.

Paradontoza povzroči izpadanje zdravih zob.

Paradontoza je bolezenski proces, ki lahko traja več let, vendar se škode, ki pri tem nastaja, ne da popraviti tako kot pri kariesu, zato je treba ob prvih znakih vnetja ukrepati.

Slaba ustna higiena je najpomembnejši dejavnik zaradi katerega nastane parodontoza.

Kljub temu so raziskave pokazale, da nismo vsi enako dovzetni za parodontozo. Obstaja namreč več različnih dejavnikov tveganja za nastanek parodontoze: starost, dedna zasnova, kajenje, nekatera zdravila, diabetes, stres ter tudi nekakovostno izdelane plombe in druga zobna protetika.

Paradontoza žal ni edina posledica kroničnega vnetja dlesni.

Obsežno vnetje v ustni votlini dejansko predstavlja odprto rano, skozi katero se številne bakterije vnašajo v krvni obtok in odpravijo na pot po telesu.

Stalno vnetje v ustni votlini zato ves čas obremenjuje celoten organizem. Ta se mora proti vnetju neprestano braniti in to vpliva na sistemsko zdravje. Zato kronično vnetje dlesni in paradontoza lahko povzročita tudi srčno žilne bolezni, bolezni dihal, sladkorno bolezen, osteoporozo in zaplete v nosečnosti.

Za redne preglede upoštevajte urnik, ki ga priporoča vaš zobozdravnik. Če opazite simptome paradontoze, se čim prej dogovorite za pregled pri zobozdravniku. Prej ko poiščete oskrbo, boljše so vaše možnosti za odpravo škode zaradi paradontoze.

Paradontoza lahko povzroči izgubo zob. Bakterije, odgovorne za paradontitis, lahko vstopijo v vaš krvni obtok skozi tkivo dlesni in lahko prizadenejo druge dele telesa. Na primer, paradontoza je povezana z boleznijo dihal, revmatoidnim artritisom, boleznijo koronarnih arterij in težavami pri nadzoru krvnega sladkorja pri sladkorni bolezni.

Zakaj izbrati nas?

Dolgoletna tradicija

Smo privatna zobozdravstvena ordinacija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Naša več kot 55-letna družinska tradicija je zagotovilo naši izkušenosti in predanosti delu in strankam. Številne zadovoljne stranke, ki so z nami iz generacije v generacijo, nam potrjujejo, da smo s svojim delom, pristopom in predanostjo na pravi poti. Ponosni smo na to!

Garancija na opravljene storitve

Zavedamo se, da si naši pacienti zaslužijo le najboljše, zato uporabljamo le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Vselej si srčno prizadevamo, da zagotovimo optimalne rezultate zdravljenja, na svoje storitve pa dajemo popolno garancijo.

Inovativni postopki, sodobna oprema in najboljši materiali

Z inovativnimi postopki, sodobno opremo in sodelovanjem s strokovnjaki iz različnih področij, vam zagotavljamo kvalitetno storitev na vseh področjih zobozdravstva. Uporabljamo le najboljše materiale, sodbno opremo ter neprestano spremljamo zobozdravstvene inovacije doma in po svetu.

Naročite se

V primeru, da ste se v zgornjem opisu našli ali pa imate dodatna vprašanja v zvezi s storitvijo, se naročite na posvet, kjer se vam bomo z veseljem posvetili in vas opremili z vsem dodatnim znanjem in informacijami v zvezi storitvijo.

Scroll to Top
logo-dr-kovacic-adria-dental-group-footer

Delovni čas: PON – ČET 9h -18h / PET 8h –13h

telefon: 0590/60000
e-pošta: [email protected]

"*" indicates required fields

Ime in priimek*
Napišite nam vaše želje ali vprašanje.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.