Oralna kirurgija

Usposobljeni za izvedbo vseh oralno-kirurških posegov

Pri nas izvajamo številne kirurške posege, s pomočjo katerih po potrebi odstranimo obolele zobe, rekonstruiramo mehka tkiva (dlesen) in trda obzobna tkiva (kost) ter pripravimo ustrezne pogoje za nadaljnjo protetično oziroma implantološko oskrbo.

Izvedba vseh oralno-kirurških posegov

V dentalnem centru dr. Kovačič izvajamo številne kirurške posege, s pomočjo katerih po potrebi odstranimo obolele zobe, rekonstruiramo mehka (dlesen) in trda obzobna tkiva (kost) ter tako pripravimo ustrezne pogoje za nadaljnjo protetično oziroma implantološko oskrbo. Naši zdravniki so usposobljeni za izvedbo vseh oralno-kirurških posegov, posege opravljajo s pomočjo najsodobnejše opreme, za mnoge kirurške posege se poslužujejo ErCr YSGG ali diodnega dentalnega laserja. Vsi kirurški postopki so neboleči, saj jih opravljamo v lokalni anesteziji, po potrebi tudi v blagi sedaciji.

Oralno-kirurški posegi se izvajajo po potrebi za

Pogosta vprašanja

Včasih je zob tako močno poškodovan, da njegova rekonstrukcija ni mogoča ali pa v okolnih tkivih povzroča vnetje in kronične težave. V tem primeru je odstranitev zoba (ekstrakcija) žal edina rešitev. Postopek je neboleč, saj ga opravimo v lokalni anesteziji. S pomočjo “injekcije” začasno omrtvimo okoljna tkiva, manjkajoči zob pa vam po potrebi tudi nadomestimo z začasnim nadomestkom (provizorijem).

Po izgubi zoba pogosto pride do obsežne resorbcije kosti in posledično atrofije alveolarnih grebenov. Kadar želimo izgubljeni zob nadomestiti v implantatom, je pogosto potrebno predhodno dograditi kost na mestu, kjer je nekoč bila korenina in je sedaj predviden zobni vsadek. To je mogoče izvesti s prostim kostnim transplantatom ali pa s kostnimi nadomestki.

Postopek kostne regeneracije se izvaja sočasno z implantacijo, kadar je to mogoče . Kadar to ni mogoče se kostno regeneracijo izvede pred implantacijo, ki se odloži vsaj za 6-9 mesecev, da se novodograjena kost primerno zaceli.

Kadar želimo po ekstrakciji preprečiti resorbcijo kosti, izvedemo postopek za ohranitev alveolarnega grebena (“socket preservation”). Včasih je mogoče implantat vstaviti kar sočasno ob ekstrakciji zoba, drugič pa je bolje z implantacijo počakati nekaj tednov ali mesecev, da se mehka tkiva in kost predhodno ustrezno zacelijo.

V kolikor se pacient odloči za nadomestitev izgubljenega zoba z implantatom, je včasih mogoče implantat vstaviti že kar takoj ob odstranitvi obolelega oziroma poškodovanega stalnega zoba. Pogosto je nanj mogoče takoj izdelati tudi začasno zobno krono. Ta daje optimalno oporo mehkim tkivom in omogoča idealne pogoje celjenja ter zagotavlja najboljši estetski rezultat po končanem zdravljenju. Hkrati na ta način močno skrajšamo čas “čakanja na zob”, saj novi (začasni) zob dobite že isti dan!

Pomembno je, da takega začasnega zoba ne obremenjujete, saj zobni vsadek potrebuje določen čas (običajno vsaj 3 mesece), da se zraste s kostjo (oseointegracija). V tem času zoba ne smete obremenjevati, saj bi vsak premik vsadka, večji od 0,1mm, lahko ogrozil uspešnost implantacije!

Kadar je od izgube zgornjih kočnikov (in pogosto tudi ličnikov) preteklo že več časa je običajno, (zaradi pneumatizacije maksilarnega sinusa), na tem mestu premalo kosti, da bi lahko v njo uspešno vsadili implantate. Potrebno je izvesti postopek za dvig sinusa, s katerim dogradimo manjkajočo kost in na ta način vzpostavimo ustrezne pogoje in omogočimo naknadno vsaditev implantatov.

S pomočjo najsodobnejših rekonstruktivnih in regenerativnih tehnik ter biomaterialov je mogoče že izgubljena obzobna tkiva ponovno rekonstruirati in regenerirati.

Kadar se globina obzobnih žepkov kljub konzervativni terapiji ne zmanjša, dlesni pa kljub terapiji in ustrezni higieni še naprej krvavijo, je potreben korak naprej. Reženjska operacija je poseg, s katerim na kirurški način korigiramo globino obzobnih žepkov, odstranimo vneto dlesen in nekrotično kost, kostne žepke pa po potrebi zapolnimo z umetno kostjo (biomaterial).

S pomočjo vodene kostne regeneracije skušamo dograditi kost na mestih, ki jih je parodontalna bolezen prizadela. Na tak način zmanjšamo globino obzobnih žepkov in vzpostavimo pogoje, ki omogočajo ustrezno ustno higieno ter ohranjajo parodontalno zdravje. Vašim zobem tako podaljšamo življenjsko dobo, z eliminacijo kroničnega vnetja pa izboljšamo pogoje za splošno zdravstveno stanje vašega telesa.

Razgaljene zobne korenine so najpogosteje posledica umika dlesni. Stanje lahko korigiramo s posebnimi mikrokirurškimi tehnikami, s katerimi poskrbimo za boljše zdravje dlesni in dolgotrajnejše zdravje vaših zob.

Naši zobozdravniki lahko rekonstruirajo že izgubljena obzobna tkiva s pomočjo proteinov skleninskega matriksa v kombinaciji s posebnimi tehnikami vodene tkivne regeneracije.

Kadar so zobne krone prekratke in jih pokriva dlesen, z enostavnim kirurškim posegom korigiramo njihovo dolžino in s tem popravimo izgled ter zdravje vaših zob.

V redkih primerih, ko je zgornja ustnica “prekratka”, da bi pokrila dlesen pri nasmehu, poseg laserskega podaljšanja kliničnih kron kombiniramo z estetsko-kirurškim posegom, pri katerem prestavimo prirastišče zgornje ustnice nižje. Tako ustvarimo harmoničen in estetski nasmeh. 

 

Pacient po posegu dobi nekaj šivov, ki jih odstranimo po 14 dneh. Možno je, da se po posegu pojavi oteklina, zato svetujemo hlajenje in počitek prvih par dni po posegu. Bolniški stalež ni potreben.

Umikanje dlesni ni nujno povezano z vnetjem obzobnih tkiv – lahko gre za tako imenovane recesije dlesni, zaradi katerih je razgaljena ena ali več zobnih korenin, dlesen pa je sicer videti zdrava in ne krvavi. V tem primeru je večinoma mogoče tako korenino pokriti, uspešnost zdravljenja pa je odvisna od obsežnosti recesije ter od stopnje prizadetosti alveolarne kosti. Z uporabo mikrokirurških tehnik ter s pomočjo biomaterialov je mogoče v veliki večini primerov stanje občutno izboljšati, pri manj napredovanih primerih je mogoča celo popolna regeneracija.

Zakaj izbrati nas?

Dolgoletna tradicija

Smo privatna zobozdravstvena ordinacija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Naša več kot 55-letna družinska tradicija je zagotovilo naši izkušenosti in predanosti delu in strankam. Številne zadovoljne stranke, ki so z nami iz generacije v generacijo, nam potrjujejo, da smo s svojim delom, pristopom in predanostjo na pravi poti. Ponosni smo na to!

Garancija na opravljene storitve

Zavedamo se, da si naši pacienti zaslužijo le najboljše, zato uporabljamo le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Vselej si srčno prizadevamo, da zagotovimo optimalne rezultate zdravljenja, na svoje storitve pa dajemo popolno garancijo.

Inovativni postopki, sodobna oprema in najboljši materiali

Z inovativnimi postopki, sodobno opremo in sodelovanjem s strokovnjaki iz različnih področij, vam zagotavljamo kvalitetno storitev na vseh področjih zobozdravstva. Uporabljamo le najboljše materiale, sodbno opremo ter neprestano spremljamo zobozdravstvene inovacije doma in po svetu.

Naročite se

V primeru, da ste se v zgornjem opisu našli ali pa imate dodatna vprašanja v zvezi s storitvijo, se naročite na posvet, kjer se vam bomo z veseljem posvetili in vas opremili z vsem dodatnim znanjem in informacijami v zvezi storitvijo.

Scroll to Top

Navodila pacientom, pri katerih je predviden kirurški poseg

Že pred samim kirurškim posegom si doma pripravite sledeče:

 • Nekaj kock ledu, ki jih boste uporabili po operaciji za hlajenje operiranega področja.
 • Priskrbite si ustno vodo s klorhexidinom (npr. Curasept ADS 212).
 • Upoštevajte morebitna navodila, ki smo vam jih dali pred operacijo.
 • Pred posegom pojetje obrok hrane.
 • Če se datum za operativni poseg prekriva z vašimi dnevi menstruacije, nas o tem pravočasno obvestite, da pravočasno preložimo termin.
 • Prav tako vas prosimo, da nas pravočasno (vsaj 24 ur pred predvidenim posegom!) obvestite, če na posega ne boste mogli priti zaradi kakršnegakoli drugega razloga (bolezen ipd.), saj nam na ta način omogočite, da namesto vas takrat sprejmemo drugega pacienta.
 • Vzdržite se kajenja vsaj 10 dni pred in po operativnem posegu. Kajenje namreč upočasnjuje celjenje in lahko povzroči močno, dolgotrajno pooperativno bolečino.
 • Prvih 48 ur po posegu proti otekanju in bolečini najbolje učinkujejo hladni obkladki (led). Ledene kocke stresite v PVC vrečko in jo zavijte v bombažno krpo ali vrečko. Položite si jo na operirano področje (lice). Ne podhladite si lica – vsakih 15 minut prekinite s hlajenjem vsaj za 15 minut.
 • Nekaj dni po operaciji operirano področje zavarujte pred mehansko traumo. Uživajte mehkejšo hrano, po možnosti hladejšo (zlasti pomembno prve dni po posegu).
 • Ne spirajte ust intenzivno, raje nežno spirajte z ustno vodo, ki vsebuje klorhexidin. Lahko uporabite tudi ohlajen žajbljev čaj.
 • Vzdržujte temeljito ustno higieno. Za celjenje rane je natančna ustna higiena zelo pomembna! Ne ščetkajte neposredno operiranega področja, vseeno pa vzdržujte natančno higieno preostalih zob (za operirano področje uporabite zelo mehko zobno ščetko “surgical”). Priporočamo zobno pasto, ki vsebuje klorhexidin (Curasept gel ADS 350).
 • V primeru pojava bolečine, ko učinek anestezije popusti, upoštevajte navodila, ki smo vam jih dali. Če smete, vzemite nesteroidni antiinflamatorik (npr. Ibuprofen 600 mg). Odsvetujemo vam jemanje aspirina! Pokličite nas!
 • Zdravila, ki vam jih je predpisal vaš splošni zdravnik in jih jemljete redno, jemljite še naprej po shemi. Pred operacijo nas opozorite, katera zdravila jemljete!
 • V kolikor bi se pojavila krvavitev iz operiranega področja več ur po operaciji, si pripravite raztopino – v kozarec hladne vode dajte 2 žlici soli, nato pa v raztopini namočite prelikan bombažni robec in z njim močno pritisnite na rano (zagrizite v robec). Če krvavitev ne preneha, nas obvestite! Zavedajte se, da je s krvjo pomešana slina normalen pojav v prvih 24 urah po operaciji.
 • Če 24 ur po operaciji začne bolečina naraščati ali krvavitev ali oteklina krepiti, nas o tem nemudoma obvestite!
 • Šive vam bomo pobrali 7-14 dni po operaciji.
 • Prvi mesec po operaciji priporočamo, da vam zobe okoli operiranega področja enkrat tedensko natančno očisti ustna higieničarka.
  Kirurški posegi, vključno z resekcijo kosti, zahtevajo redno rentgensko spremljanje po 3, 6 in 12 mesecih.
 • Vsa parodontalna zdravljenja zahtevajo redno vzdrževanje in kontrolo. Pogostnost določimo glede na diagnozo in kvaliteto osebne ustne higieno pacienta.
 • Upoštevajte tudi vsa dodatna navodila, ki smo vam jih dali.
logo-dr-kovacic-adria-dental-group-footer

Delovni čas: PON – ČET 9h -18h / PET 8h –13h

telefon: 0590/60000
e-pošta: [email protected]

"*" indicates required fields

Ime in priimek*
Napišite nam vaše želje ali vprašanje.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.