Ustna higiena

Redni preventivni kontrolni pregledi so najcenejša in najzanesljivejša pot od ustnega zdravja

Redni letni pregledi zagotavljajo, da vsako morebitno nepravilnost, poškodbo zoba ali začetek bolezni odkrijemo že v zgodnji fazi, kar omogoča optimalnejše, hitrejše, cenejše in uspešnejše zdravljenje, kot pa bi bilo zdravljenje napredovanega stanja ali napredovane bolezni.

Redna higiena je osnovni temelj ustnega zdravja

Priporočljivo je obiskati zobozdravnika vsakih 6-8 mesecev in vsaj enkrat letno temeljito odstraniti zobni kamen in obloge – odlična in redna higiena je namreč osnovni temelj ustnega zdravja!

Naš preventivni program je zasnovan tako, da skrb za zdravje vaših zob v dobri meri prevzamemo mi. Naše diplomirane dentalne higieničarke bodo strokovno opravile vse potrebno, da bodo vaši zobje in vaša obzobna tkiva vedno v optimalnem stanju, kar bo imelo pozitivni učinek tudi na vaše splošno zdravstveno stanje in počutje.

Redni pregledi in profesionalno vzdrževanje ustne higiene so poleg natančne vsakodnevne ustne nege doma zagotovilo, da bo vaš nasmeh ostal zdrav in bleščeč še dolgo vrsto let.

Kljub rednemu vsakodnevnemu čiščenju zob še vedno ostajajo skrita mesta, kamor ščetine vaše zobne ščetke ne sežejo, zato tam bakterije in ostanki hrane zastajajo. Sčasoma se iz tega razvije zobni kamen, ki ga ne morete odstraniti sami. Zato vam svetujemo, da nas obiščete vsaj enkrat letno, saj lahko tako najlažje preprečimo nastanek parodontalne bolezni.

Po potrebi vam bomo odstranili zobni kamen, spolirali vaše zobe, za preprečitev razvoja kariesa jih bomo premazali s fluoridnim premazom.

Prednosti rednih obiskov zobozdravnika

Pogosta vprašanja

Pomembno je, da doma sami vzdržujete redno in temeljito ustno higieno vsak dan, enkrat do dvakrat na leto pa priporočamo obisk pri naši ustni higieničarki, ki bo s profesionalnimi pripomočki preverila vašo tehniko čiščenja, stanje obzobnih tkiv in poskrbela, da vaše dlesni ostanejo zdrave, vaši zobje pa gladki in bleščeči.

Popis meritev stanja vaših obzobnih tkiv (parodontalnega stanja) je osnovno izhodišče, na osnovi katerega načrtujemo vse nadaljne potrebne postopke zdravljenja, ki nas vodijo do najoptimalnejših rezultatov. Hkrati pa nam taka meritev omogoča, da lahko kasneje ocenjujemo uspešnost vašega zdravljenja in uporabimo še dodatne metode in ukrepe, v kolikor so potrebni.

Zobni kamen so trdovratne mineralizirane zobne obloge, v kateri se nahaja na milijone bakterij, ki lahko povzročijo lokalno vnetje okoli zob. V kolikor želite svoje zobe obdržati vse življenje, je redno odstranjevanje vsaj enkrat letno poleg vsakodnevne temeljite ustne higiene nujno!

Trdovratna zabarvanja, ki se s časom naberejo na površini vaših zob in jih z zobno ščetko ni več mogoče odstraniti, vam bo na nežen in varen način profesionalno odstranila naša ustna higieničarka. Po želji vam bo zobe premazala še s posebnim zaščitnim silicijevim premazom PerioShine, ki bo vašim zobem spet povrnil gladkost in mladostno belino.

Zobni kamen, ki se nabira na skritih mestih pod nivojem dlesni, je glavni krivec za nastanek in razvoj parodontalne bolezni (parodontoze). Pomembno je, da ga vsaj enkrat letno profesionalno odstrani zobozdravnik ali ustna higieničarka s pomočjo ultrazvoka in drugih za ta namen specialno izdelanih pripomočkov.

Uspešnost zdravljenja paradontalne bolezni je neposredno povezana z uspešnostjo zmanjšanja patogenih bakterij v ustni votlini, zato za njihovo temeljito odstranitev poleg ultrazvoka in laserja uporabljamo tudi klorheksidin, ki se je izkazal za izredno učinkovit način odstranjevanja. Subgingivalno spiranje žepkov s klorheksidinom se je v kombinaciji s ostalo podporno terapijo izkazalo za uspešen način zdravljenja paradontalne bolezni.

V kolikor so vaše dlesni vnete, obzobna kost pa ni prizadeta, je zdravljenje enostavno. Potrebno je odstraniti zobni plak in zobni kamen, spolirati zobe, temu pa sledi redna in temeljita ustna higiena doma, s pomočjo zobne ščetke in zobne nitke. Po potrebi vam bomo priporočili še uporabo kakšnega dodatnega pripomočka. Običajno se po taki terapiji stanje dlesni v nekaj tednih povsem popravi.

V kolikor je že prišlo do izgube kosti okoli zob, je potrebno natančno zabeležiti obstoječe stanje. S pomočjo parodontalne sonde nežno izmerimo globino obzobnega žepka na več mestih okoli vsakega zoba, kar nam pomaga oceniti stopnjo napredovanja bolezni. Kasneje nam bodo ti podatki služili tudi za primerjavo, da lahko ocenimo uspešnost zdravljenja.

Zdravljenje začnemo s temeljito odstranitvijo plaka in zobnega kamna, kar pa je zaradi že napredovane bolezni navadno težje in bolj zamudno. Včasih je potrebna uporaba lokalnega anestetika. Pri generalizirani obliki parodontalne bolezni je običajno potrebnih več obiskov, preden dosežemo željeno stanje. S souporabo dentalnega laserja in raznih medikamentov smo pri zdravljenju v večini primerov uspešni. Pri napredovanih oblikah bolezni je včasih potrebno tudi kirurško zdravljenje.

Namen terapije je ustaviti napredovanje parodontalne bolezni in ustvariti stanje, ki omogoča natančno vsakodnevno ustno higieno doma. Vzdrževanje temeljite ustne higiene je namreč bistvenega pomena, da preprečimo ponovitev bolezni.

Da bi nastanek in razvoj parodontalne bolezni preprečili, naše paciente vključimo v naš “profilaktični program”. Tako poskrbimo, da njihovi zobje ter obzobna tkiva postanejo in ostanejo zdravi. Z rednimi kontrolami najmanj enkrat letno, profesionalno in temeljito odstranitvijo zobnega kamna, poliranjem zob in remotivacijo pravilnega vzdrževanja ustne higiene, uspešno pomagamo našim pacientom ohranjati ustno zdravje na najvišjem možnem nivoju. To pa sistemsko vsekakor vpliva tudi na splošno zdravje in počutje, česar nikakor ne smemo pozabiti!

Pri “rizičnih pacientih” , torej tistih, ki so parodontalno bolezen že kdaj imeli, ali pri pacientih, ki imajo druge sistemske bolezni, ki negativno vplivajo na ustno zdravje, redne preglede predlagamo pogosteje, po navadi na 3, 4 ali 6 mesecev, odvisno od stopnje ogroženosti in od uspešnosti in temeljitosti vsakodnevne ustne higiene.

Kot dodatna preventiva ter za večjo gladkost zob in belino vašega nasmeha lahko na vašo željo na njih nanesemo še poseben silicijev premaz (PerioShine), ki na površini zob ustvari tanko gladko oblogo, ki otežuje zobnemu plaku, da bi se prijemal na vaše zobe, zobem pa spet povrne mladostni sijaj in belino! Saj, kot veste: “Bolje je preprečevati kot zdraviti!”

Zakaj izbrati nas?

Dolgoletna tradicija

Smo privatna zobozdravstvena ordinacija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Naša več kot 55-letna družinska tradicija je zagotovilo naši izkušenosti in predanosti delu in strankam. Številne zadovoljne stranke, ki so z nami iz generacije v generacijo, nam potrjujejo, da smo s svojim delom, pristopom in predanostjo na pravi poti. Ponosni smo na to!

Garancija na opravljene storitve

Zavedamo se, da si naši pacienti zaslužijo le najboljše, zato uporabljamo le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Vselej si srčno prizadevamo, da zagotovimo optimalne rezultate zdravljenja, na svoje storitve pa dajemo popolno garancijo.

Inovativni postopki, sodobna oprema in najboljši materiali

Z inovativnimi postopki, sodobno opremo in sodelovanjem s strokovnjaki iz različnih področij, vam zagotavljamo kvalitetno storitev na vseh področjih zobozdravstva. Uporabljamo le najboljše materiale, sodbno opremo ter neprestano spremljamo zobozdravstvene inovacije doma in po svetu.

Naročite se

V primeru, da ste se v zgornjem opisu našli ali pa imate dodatna vprašanja v zvezi s storitvijo, se naročite na posvet, kjer se vam bomo z veseljem posvetili in vas opremili z vsem dodatnim znanjem in informacijami v zvezi storitvijo.

Scroll to Top
logo-dr-kovacic-adria-dental-group-footer

Delovni čas: PON – ČET 9h -18h / PET 8h –13h

telefon: 0590/60000
e-pošta: [email protected]

"*" indicates required fields

Ime in priimek*
Napišite nam vaše želje ali vprašanje.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.