Kako pogosto obiskati zobozdravnika?

Obisk zobozdravnika je ključnega pomena, toda kako pogosto bi ga morali zares obiskati?

Kako pogosto bi morali hoditi k zobozdravniku in zakaj je tako. Ljudje pogosto postavljajo svoje ustno zdravje na zadnji mesto prednostnih nalog, čeprav je v resnici enako pomembno kot vsi drugi vidiki vašega zdravja, če ne še bolj. Torej, odgovorimo na vprašanje “kako pogosto bi morali obiskati zobozdravnika”, da vas spodbudimo, da se naročite na naslednji zobozdravniški pregled!

Kako pogosto bi morali iti k zobozdravniku?

V povprečju je priporočljivo, da svojega zobozdravnika in higienika obiščete vsaj vsakih 6 mesecev. Kako pogosto bi morali obiskati zobozdravnika, je odvisno od vašega ustnega zdravja, nekateri ljudje pa ga morajo obiskati pogosteje, zato je vedno najbolje, da upoštevate nasvet zobozdravnika, kdaj se naročiti na naslednji pregled. Poleg tega, če imate kakršne koli pomisleke med termini, obvezno pokličite svojega zobozdravnika in rezervirajte dodaten termin. Prej ko je mogoče nekaj zdraviti, manj je invazivno zdravljenje in cenejši so stroški (nadaljnje prednosti bomo preučili spodaj). Zato je vedno vredno, da vas zobozdravnik pregleda tudi med zastavljenimi termini, če se pojavijo težave.

Zakaj bi morali k zobozdravniku vsakih 6 mesecev?

6 mesecev je podanih kot smernica za to, kako pogosto bi morali obiskati zobozdravnika, saj je to najboljša možnost, da lahko pravočasno prepoznate morebitne težave in jih relativno enostavno odpravite. To je tudi priložnost za vašega zobozdravnika, da spremlja morebitne težave, kot so izraščanje modrostnih zob ali spremembe v vašem ustnem zdravju in vzroki zanje. Ob obisku zobozdravnika obiščite tudi svojega higienika, saj vam strokovno očisti zobe, preveri, ali je vaša ustna higiena dovolj temeljita in odstrani trdovraten zobni kamen. Odstranjevanje zobnega kamna je zelo pomembno, saj se kljub temu, da ga lahko zmanjšate na minimum s pravilnim ščetkanjem, uporabo ustne vodice in nitkanja, pogosto vseeno pojavi. Če tega ne zdravite, lahko draži vaše dlesni, kar sčasoma povzroči izgubo zob in bolezni dlesni pri mnogih ljudeh. Ponovno, 6 mesecev med obiski je približno toliko, kolikokrat bi morali obiskati zobozdravnika in higienika, da zagotovite, da je morebitni zobni kamen, ki se nabere, mogoče odstraniti v varnem časovnem obdobju.

Vaš zobozdravnik lahko prepozna težave, ki jih vi (morda) ne morete.

Tudi če menite, da je vaše ustno zdravje v popolnem stanju, obstaja toliko možnih težav, ki jih vi morda ne boste mogli prepoznati, lahko pa jih prepozna vaš zobozdravnik oziroma jih lahko ugotovi veliko hitreje. Zato je tako pomembno, kako pogosto bi morali hoditi k zobozdravniku, saj obstajajo očitnejši simptomi nekaterih težav, ki jih boste hitro prepoznali, drugi pa so veliko bolj prikriti in jih včasih ne boste mogli opaziti, dokler se težava, ki je lahko zelo huda in je morda povzročila že precejšnjo škodo, ne odpravi. Te stvari vključujejo karies, ki ga na začetku morda ne vidite, ali nabiranje zobnih oblog pod robom dlesni, ki lahko povzročijo bolezni dlesni. Tudi zelo resne bolezni, kot je rak v ustih, imajo pogosto zelo subtilne simptome, vključno z zatrdlinami na vratu, za katere morda nikoli ne mislite, da so povezane z vašim ustnim zdravjem, medtem ko ima vaš zobozdravnik veliko izkušenj, da lahko zazna prikrite znake.

Zdravljenje bo manj invazivno in cenovno ugodnejše.

Kako pogosto hoditi k zobozdravniku, je pomembno tudi pri samem zdravljenju, saj bo ob hitrem prepoznavanju težav zdravljenje manj invazivno in tudi cenovno ugodnejše. Bolj ko je težava zapletena, dlje časa traja reševanje, težji je poseg, višji so stroški in daljše je okrevanje. Pogosto je težave z ustnim zdravjem, če jih hitro odkrijemo, mogoče rešiti s preprostim postopkom. Torej bodo stroški pogostejšega obiska zobozdravnika s poudarkom na preventivnem zobozdravstvu na splošno veliko dostopnejši, kot če bi zaradi redkih obiskov potrebovali invazivno zdravljenje.

Zobozdravnik lahko opazi učinek nove diagnoze bolezni ali zdravil na vaše ustno zdravje.

Druga stvar, ki jo je treba upoštevati pri odločanju, kako pogosto bi morali obiskati zobozdravnika, je, da zobozdravnik lahko vidi vpliv morebitne nove bolezni, morebitno škodo, ki so jo morda povzročile kronične bolezni, ali če je katera koli nedavna diagnoza, ki ste jo morda prejeli, povzročila zaplete z vašem ustnem zdravju. Nekatera zdravila lahko na primer poškodujejo vaše zobe in povzročijo vnetje, krvavitev ali razjede. Ti simptomi lahko povzročijo, da se vaše dlesni razbolijo in sčasoma povzročijo izgubo zob. Tudi če vaše novo zdravilo ne povzroča tako resnih simptomov, vam lahko zobozdravnik pomaga, da vam bo čim bolj udobno, če imate težave. Nekatera zdravstvena stanja lahko vplivajo tudi na vaše ustno zdravje, kot so sladkorna bolezen, bolezen ledvic, presaditev organov, sevanje pri zdravljenju raka in Parkinsonova bolezen, če naštejemo samo nekatere. Če ste nedavno imeli diagnozo ali imate kronične bolezni, bi moral biti obisk zobozdravnika vsakih 6 mesecev prednostna naloga.

Torej, kako pogosto bi morali obiskati zobozdravnika?

V tem življenju dobimo samo en komplet odraslih zob, zato je skrb zanje nujna in ena najpomembnejših stvari, ki jo lahko storite, je obisk svojega zobozdravnika! Če želite izvedeti več o tem, kako pogosto bi morali hoditi k zobozdravniku, ali se želite naročiti na posvet, stopite v stik z nami še danes in z veseljem vam bomo pomagali pri rezervaciji vašega naslednjega termina!

Zakaj izbrati nas?

Dolgoletna tradicija

Smo privatna zobozdravstvena ordinacija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Naša več kot 55-letna družinska tradicija je zagotovilo naši izkušenosti in predanosti delu in strankam. Številne zadovoljne stranke, ki so z nami iz generacije v generacijo, nam potrjujejo, da smo s svojim delom, pristopom in predanostjo na pravi poti. Ponosni smo na to!

Garancija na opravljene storitve

Zavedamo se, da si naši pacienti zaslužijo le najboljše, zato uporabljamo le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Vselej si srčno prizadevamo, da zagotovimo optimalne rezultate zdravljenja, na svoje storitve pa dajemo popolno garancijo.

Inovativni postopki, sodobna oprema in najboljši materiali

Z inovativnimi postopki, sodobno opremo in sodelovanjem s strokovnjaki iz različnih področij, vam zagotavljamo kvalitetno storitev na vseh področjih zobozdravstva. Uporabljamo le najboljše materiale, sodbno opremo ter neprestano spremljamo zobozdravstvene inovacije doma in po svetu.

Naročite se

V primeru, da ste se v zgornjem opisu našli ali pa imate dodatna vprašanja v zvezi s storitvijo, se naročite na posvet, kjer se vam bomo z veseljem posvetili in vas opremili z vsem dodatnim znanjem in informacijami v zvezi storitvijo.

Scroll to Top