Krvavitev dlesni

Pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti krvavitvam dlesni, a nam to lahko povzroči resne sistemske težave!

Ker gingivitis je običajno povsem neboleč, bolezen se razvija tiho, pogosto v začetku brez kakšnih drugih znakov in simptomov, in prav zaradi tega ljudje pogosto podcenjujejo resnost te bolezni, ki pa ima v napredovani fazi negativni sistemski vpliv na celotni organizem!

Kako zaznamo Gingivitis?

Krvavitev dlesni je običajno eden od prvih znakov, ki jih opazimo, kadar imamo vnetje dlesni (gingivitis). Ker gingivitis je običajno povsem neboleč, bolezen se razvija tiho, pogosto v začetku brez kakšnih drugih znakov in simptomov, in prav zaradi tega ljudje pogosto podcenjujejo resnost te bolezni, ki pa ima v napredovani fazi negativni sistemski vpliv na celotni organizem! Paradontalno bolezen prav zaradi njenega tihega razvoja in napredovanja ter njenih sistemskih učinkov imenujemo tudi “tihi ubijalec”!

K sreči je parodontalna bolezen (vsaj v začetni fazi!) enostavno in hitro obvladljiva. Z odlašanjem pričetka zdravljenja pa se bolezen razvija, postopoma napreduje v globino, s tem pa dela nepopravljivo škodo zobem, obzobnim tkivom in tudi celotnemu organizmu! Iz gingivitisa se razvije parodontitis, ki pa je bistveno težje ozdravljiv, zahteva kompleksnejše in dolgotrajnejše procese zdravljenja, obzobna kost pa je v veliki meri izgubljena za vselej! Z dragimi biomateriali in zahtevnimi regenerativnimi procesi je stanje sicer mogoče nekoliko omiliti, pa vendar je škoda, ki jo parodontalna bolezen povzroči s svojim napredovanjem, nepopravljiva!

Študije dokazujejo, da parodontalna bolezen negativno vpliva na:

Pri dolgoročni uspešnosti zdravljenja igrajo izredno pomembno vlogo tudi vsakodnevna redna in natančna ustna higiena

Najpogosteje ljudje opazijo kri, ki prihaja iz ust, med samim ščetkanjem zob, pri razvitejši obliki bolezni pa se kri v slini pojavlja tudi med hranjenjem ali celo spontano. Običajno je to ena od prvih stvari, ki ljudi zaskrbi, da pritečejo k zobozdravniku. V kolikor pacient pride dovolj zgodaj, je zdravljenje izredno uspešno, zobe pa vam lahko ohranimo še za dolgo vrsto let, najpogosteje celo za celo življenje!

Seveda pri dolgoročni uspešnosti zdravljenja igrajo izredno pomembno vlogo tudi vsakodnevna redna in natančna ustna higiena, redni kontrolni pregledi, redne profesionalne vzdrževalne higienske faze ter urejeno splošno zdravstveno stanje ter ustrezna prehrana.
Nosečnost je stanje, pri katerem prav tako pogosto pride do sprememb v dlesni. Te so največkrat posledica hormonskih sprememb v telesu, in vključujejo povečanje tkiva (oteklino dlesni), povečano vaskularnost ter posledično krvavitev iz dlesni.

Glede na to, da parodontalni žepki predstavljajo precej veliko odprto rano, skozi katero lahko bakterije prosto vstopajo v kri, je vsekakor smiselno bolezen zdraviti!

Gingivitis pri nosečnicah je mogoče omiliti

Krvavitev dlesni je eden od prvih znakov gingivitisa. Pri nosečnicah se bolezen pojavlja še posebej pogosto, saj zaradi hormonskih sprememb v telesu pride tudi do sprememb v dlesni. Te vključujejo povečanje tkiva (oteklino) ter povečano vaskularnost. Novonastale krvne žile so nezrel gost žilni pletež tik pod površino sluznice, zato je dlesen nosečnice še posebej nagnjena h krvavitvi že ob minimalni travmi.

Hormonskih sprememb med nosečnostjo sicer ni mogoče preprečiti, krvavitev iz dlesni pa je kljub temu mogoče preprečiti ali vsaj omiliti, če zobozdravnik bodoči mamici opravi odstranitev zobnih oblog z zobnih površin že pred načrtovanjem nosečnosti in enkrat ali dvakrat tekom nosečnosti.

Obstajajo tudi posebni zaščitni premazi, ki zagotavljajo gladkost zob in posledično manjše nabiranje zobnih oblog, kar prav tako pripomore k boljšemu stanju dlesni tekom celotne nosečnosti.

Zakaj izbrati nas?

Dolgoletna tradicija

Smo privatna zobozdravstvena ordinacija z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Naša več kot 55-letna družinska tradicija je zagotovilo naši izkušenosti in predanosti delu in strankam. Številne zadovoljne stranke, ki so z nami iz generacije v generacijo, nam potrjujejo, da smo s svojim delom, pristopom in predanostjo na pravi poti. Ponosni smo na to!

Garancija na opravljene storitve

Zavedamo se, da si naši pacienti zaslužijo le najboljše, zato uporabljamo le najboljše materiale in najsodobnejšo tehnologijo. Vselej si srčno prizadevamo, da zagotovimo optimalne rezultate zdravljenja, na svoje storitve pa dajemo popolno garancijo.

Inovativni postopki, sodobna oprema in najboljši materiali

Z inovativnimi postopki, sodobno opremo in sodelovanjem s strokovnjaki iz različnih področij, vam zagotavljamo kvalitetno storitev na vseh področjih zobozdravstva. Uporabljamo le najboljše materiale, sodbno opremo ter neprestano spremljamo zobozdravstvene inovacije doma in po svetu.

Naročite se

V primeru, da ste se v zgornjem opisu našli ali pa imate dodatna vprašanja v zvezi s storitvijo, se naročite na posvet, kjer se vam bomo z veseljem posvetili in vas opremili z vsem dodatnim znanjem in informacijami v zvezi storitvijo.

Scroll to Top